ΤΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΝ…
Τα κυπαρίσσια, μια από τις αρχαιότερες οικογένειες δέντρων, ζούσαν στην υπερήπειρο Παγγαία πριν καν αυτή χωριστεί.
Νέα γενετική έρευνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας msnbc, δείχνει ότι ο διαχωρισμός της ηπείρου συνέβαλε στην εξέλιξη των δέντρων αυτών.
Πριν 200 εκατομμύρια χρόνια η υπερήπειρος Παγγαία περιλάμβανε όλες τις σύγχρονες ηπείρους, οι οποίες τελικά διαχωρίστηκαν.
Ο διαχωρισμός των ηπείρων είχε ως αποτέλεσμα την απομόνωση των ειδών, τα οποία ακολούθησαν διαφορετικά μονοπάτια εξέλιξης.
Οι επιστήμονες έχουν ήδη βρει στοιχεία σχετικά με τον διαχωρισμό των ηπείρων στο οικογενειακό ιστορικό ερπετών, αμφιβίων και θηλαστικών.
Η οικογένεια των κυπαρισσοειδών, με την επιστημονική ονομασία Cupressaceae, εκτιμάται ότι εμφανίστηκε πριν από περισσότερο από 200 εκατομμύρια χρόνια, όταν η Παγγαία δεν είχε διαχωριστεί.
Εξετάζοντας το DNA 122 ειδών κυπαρισσιών οι ερευνητές κατάφεραν να καταγράψουν το χρονικό της εξέλιξής τους. Στο πλαίσιο της έρευνας τους εξέτασαν επίσης απολιθώματα.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δύο νεότερες υποοικογένειες κυπαρισσιών, που ονομάζονται Cupressoideae και Callitroideae, διαχωρίστηκαν μεταξύ τους πριν από 153 εκατομμύρια χρόνια, όταν η Παγγαία χωρίστηκε σε δύο κομμάτια.
Το βόρειο τμήμα της Παγγαίας, που ονομάζεται Λαυρασία, περιλάμβανε τη σημερινή Βόρειο Αμερική, τη Γροιλανδία, την Ευρώπη και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, ενώ το νότιο τμήμα, η Γκοντβάνα, περιλάμβανε τη σημερινή Νότιο Αμερική, την Αφρική, την Ινδία, την Ανταρκτική και την Αυστραλία.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα Cupressoideae βρίσκονται κυρίως σε περιοχές της πρώην Λαυρασίας, ενώ τα Callitroidaea εντοπίζονται σε περιοχές που προέρχονται από τη Γοντβάνα.
Σήμερα, τα κυπαρίσσια απαντώνται σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική.
econews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου