Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΡΟΣ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ

Στον εισαγγελέα στελέχη τραπεζών για δάνεια προς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης θα βρεθεί τους επόμενους μήνες το θέμα των τεράστιων τραπεζικών δανείων που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια προς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και για τα οποία ενδέχεται να βρθούν στο εδώλιο δεκάδες στελέχη ελληνικών τραπεζών, κατηγορούμενα για απιστία. Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης δίνει συνέχεια στη δικαστική  διερεύνηση της υπόθεσης, καλώντας για κατάθεση 47 υπαλλήλους της Αγροτικής/ΑΤΕbank, που συμμετείχαν σε επιτροπές χορηγήσεων της τράπεζας και ενέκριναν τέτοια δάνεια.  Εν συνεχεία θα κληθούν τουλάχιστον στελέχη άλλων 5 τραπεζών και ενδεχομένως των δύο κομμάτων που πήραν τα δάνεια.

Οι υπάλληλοι της Αγροτικής πήραν ήδη προθεσμία για να καταθέσουν υπομνήματα. Ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν, ορισμένοι θα κληθούν   και για προφορική ανάκριση.  Εαν στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της απιστίας θα παραπεμφθούν σε δίκη.

Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν επίσης στελέχη της Εθνικής, της Τρ. Πειραιώς,  της Eurobank, της Marfin και της Τρ. Αττικής, οι οποίες χορήγησαν δάνεια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με εεγύηση μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις που θα έπειρναν τα δύο κόμματα.

Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή καταγγελίες του τότε βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας (και νυν της ΝΔ) Λευτέρη Αυγενάκη.  Αντικείμενο διερεύνησης αποτελούν τα κριτήρια με τα οποία χοχρηγήθηκαν αυτά τα δάνεια, αν τηρήθηκαν δηλαδή οι τραπεζικοί κανόνες και υπήρχαν οι απαραίτητες διασφαλίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τότε ο κ. Αυγενάκης, στη διετία 2010-2011   ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πήραν συνολικά δάνεια άνω των 100 εκ. ευρώ,  τα οποία αντιστοιχούσαν σε κρατική επιχορήγηση τρεισήμισυ ετών.

Συνολικά έχουν δανεισθεί από τις τράπεζες  244,2 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερος οφειλέτης  είναι η  ΝΔ, οποία - κατά τον κ. Αυγενάκη, νυν βουλευτή της -  έχει χρέη περίπου 120 εκ. ευρώ (105 εκ. στην Αγροτική και 15 εκ. στην Τρ.Πειραιώς).

Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής, το ΠΑΣΟΚ χρωστά 114 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 97 εκ.είναι οφειλές προς την Αγροτική, 10 εκ. στη Μarfin Εγνατία και  5 εκ. στην Τρ. Πειραιώς

"Μικροποσά"  έχουν πάρει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από την Τρ. Αττικής (συνολικά μόλις 3 εκ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: