Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΑΠ`ΤΟ `ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ` ΣΤΟ `ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΝΙΟΥ`

Μετά το "κίνημα της πατάτας" το "κίνημα αρνιού" : Μετά την τεράστια ανταπόκριση που είχε το περίφημο «κίνημα της πατάτας»  που μέσω Ιντερνετ κατάφερε να βάλει στην άκρη τους μεσάζοντες και να

Μετά την τεράστια ανταπόκριση που είχε το περίφημο «κίνημα της πατάτας» που μέσω Ιντερνετ κατάφερε να βάλει στην άκρη τους μεσάζοντες και να δώσει σε τιμές παραγωγού τις πατάτες Νευροκοπίου, έρχεται και το «κίνημα του αρνιού»!

Κτηνοτρόφοι απ’ όλη την Ελλάδα έχουν αρχίσει να σκέφτονται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να πουλήσουν και αυτοί τα αρνιά και τα κατσίκια, εν όψει Πάσχα, απευθείας στους καταναλωτές με καλύτερες τιμές που θα είναι πιο ελκυστικές για τη μέση ελληνική οικογένεια που δοκιμάζεται λόγω της κρίσης. Η διάθεση των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα έχει κέρδος τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές και αυτό αναμένεται να φανεί πάρα πολύ στην περίπτωση και του πασχαλινού οβελία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι κτηνοτρόφοι σκέφτονται να ρίξουν τη λιανική τιμή στα 7,5 ευρώ αφού μέχρι τώρα, λόγω των «καπέλων» που βάζουν οι μεσάζοντες, η τιμή αυτή ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα 11 ευρώ για το αρνί και τα 12 για το κατσίκι.

Πλέον, με την έκπτωση που θα κάνουν οι κτηνοτρόφοι, οι καταναλωτές θα κερδίσουν μέχρι και 40 ευρώ, αφού για δέκα κιλά κρέας η τιμή θα διαμορφώνεται στα 70 ευρώ και όχι στα 110 ευρώ.

«Αν και το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο, ωστόσο το σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά» λέει στην «Espresso» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης και προσθέτει: «Αυτό που γινόταν τις προηγούμενες χρονιές δεν μπορεί να συνεχιστεί. Να πουλάμε εμείς την παραγωγή μας σε εξευτελιστικές τιμές και οι καταναλωτές να το πληρώνουν χρυσάφι στη λιανική».

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων, οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο με τα αμνοερίφια δεν είναι τόσο εύκολες όσο με την πατάτα και πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα που να είναι νόμιμη και να διασφαλίζει τη σωστή μεταφορά των προϊόντων. «Μην ξεχνάτε ότι τα αρνιά είναι ευπαθή προϊόντα και χρειάζονται σφαγεία, σφραγίδες, τιμολόγια και ψυγεία για τη μεταφορά και τη συντήρησή τους. Δεν είναι όπως η πατάτα, να τα βάλουμε στον πάγκο και να τα πουλήσουμε. Ομως μπορούμε να βρούμε μερικά κεντρικά κρεοπωλεία που θα έχουν μεγάλα ψυγεία και να δώσουμε στον φτωχό κόσμο κρέας σε προσιτές τιμές».

Οπως τονίζουν οι κτηνοτρόφοι, όλα θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις των χοντρεμπόρων και των μεσαζόντων και από τα παζάρια που θα γίνουν, όσο πλησιάζουμε προς την πασχαλινή περίοδο. «Αν δούμε να διαμορφώνονται πάλι οι ίδιες τιμές, τότε να είστε σίγουροι ότι θα αντιδράσουμε με πολύ σκληρές διαθέσεις, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι η καταναλωτική δυνατότητα του Ελληνα έχει κατακρημνιστεί».

Για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, κτηνοτρόφοι απ’ όλη την Ελλάδα θα συγκεντρωθούν αύριο στο κέντρο της Αθήνας και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Δεν υπάρχουν σχόλια: