Σάββατο 12 Μαΐου 2012

AL PACINO (ΑΦΙΕΡΩΜΑ)

Ακολούθησαν δύσκολα χρόνια καθώς στην προσπάθειά του να καθιερωθεί σαν ηθοποιός (είχε εισέλθει στην υποκριτική σχολή "Herbert Berghof Studio"), αναγκάστηκε πολλές φορές να κοιμηθεί στους δρόμους ή ακόμα και μέσα σε θέατρα, λόγω της δεινής οικονομικής του κατάστασης.

Η είσοδος του στην οργάνωση "Actors Studio" για επαγγελματίες ηθοποιούς του εξασφάλισε μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Αφού πρωταγωνίστησε σε πολλά θεατρικά έργα, ενώ κέρδισε και δύο βραβεία Tony, έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1969, στην ταινία "Me, Natalie", με ένα ρόλο σύντομης διάρκειας.

Όμως, η ταινία του 1971 "The Panic in Needle Park", του εξασφάλισε ένα εισιτήριο προς τη δόξα, καθώς τον ξεχώρισε ο Francis Ford Coppola και του πρόσφερε τον ρόλο του Michael Corleone.

Τα υπόλοιπα ανήκουν στην κινηματογραφική ιστορία και θα τα αναλύσουμε σε 7+2 απλά βήματα!

The Godfather (1972)

Παρά το γεγονός πως αρκετοί διάσημοι ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων και οι Robert Redford, Warren Beatty, αλλά και ο σχετικά άγνωστος τότε, Robert De Niro ήταν υποψήφιοι για το ρόλο, ο Coppola επέμεινε στην επιλογή του Pacino, γεγονός που δυσαρέστησε τους παραγωγούς.

Η επιμονή του Coppola οδήγησε σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες του νεαρού τότε Pacino. Η ταινία από μόνη της είναι σταθμός στην πορεία του cinema, ενώ επηρέασε πολλές μεταγενέστερες. Όπως είπε και ο Tom Hanks στην Meg Ryan, ο "Νονός" είναι η απάντηση για τα πάντα!

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Pacino, από την πλευρά της μητέρας του, κατάγεται και στην πραγματικότητα από το χωριό Corleone στη Σικελία.

Επική σκηνή: Σίγουρα η στιγμή που ο Michael Corleone "βαφτίζεται" στη θρησκεία της οικογένειάς του. Θρησκεία που περιστρέφεται γύρω από την ισχύ, το χρήμα και την εξουσία και που για να πάρεις το χρίσμα δε φτάνει το νερό. Χρειάζεται και αίμα...

Αναφέρομαι στη σκηνή του εστιατορίου, όπου ο Michael σκοτώνει τον εχθρό της φαμίλιας και βαρόνο ναρκωτικών, Virgil Sollozzo αλλά και τον διεφθαρμένο αστυνομικό, McCluskey. Αξίζει να αναφερθεί και η σκηνή, όπου οι ειρηνικές μέρες του Michael στη Σικελία, όπου είχε καταφύγει μετά το διπλό φονικό, λαμβάνουν φρικτό τέλος όταν μία βόμβα που προορίζεται για τον ίδιο τελικά σκοτώνει την αγνή, αθώα νιόπαντρη γυναίκα του.

Serpico (1973)

Από την πλευρά του εγκλήματος στην πλευρά του νόμου.

Άλλη μία κορυφαία ερμηνεία του Pacino, ως νεαρός αστυνομικός Frank Serpico σε έναν αγώνα κατά της διαφθοράς. Το πείσμα και η εμμονή ενός ανθρώπου που δε δίστασε να καταθέσει εναντίον των συναδέλφων του, αποτυπώνονται στις εκφράσεις και την υποκριτική του Pacino, με μία δυναμική, όχι αμήχανη, αλλά απόλυτα συμβατή.

Επική σκηνή: Η κατάθεση ψυχής του Serpico στο νοσοκομείο, μετά τη σφαίρα που δέχτηκε στο πρόσωπο.


The Godfather Part II (1974)

Ξανά στο ρόλο του Michael Corleone, ο Pacino, αυτή τη φορά σε "full Godfather mode". Πανίσχυρος πλέον, μετά και από την εξόντωση των αντιπάλων του, ο νέος Don αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο των δραστηριοτήτων της οικογένειάς του.

Τρίτη υποψηφιότητα για Oscar για τον Pacino, μετά από τον πρώτο "Νονό" και το Serpico. Αναμφίβολα η πρόταση που περιγράφει πιο ταιριαστά την ερμηνεία του Pacino εμφανίστηκε στο Newsweek και έχει ως εξής: "το καλύτερο πορτρέτο ενός ανθρώπου που σκληραίνει η καρδιά του."

Επική σκηνή: Η δολοφονία του Freddo φυσικά! Περιλαμβάνεται άνετα στις σκηνές που άλλαξαν τον κινηματογράφο.



Dog Day Afternoon (1975)

Συγκλονιστική ταινία που περιγράφει την αληθινή ιστορία του John Wojtowicz και της τραπεζικής ληστείας που προσπάθησε να εκτελέσει. Ξανά υποψήφιος για Oscar ο Pacino και όχι άδικα, αφού η ερμηνεία του είναι από τις πιο ανατριχιαστικές.

Επική σκηνή: Η στιγμή που ένας ταλαιπωρημένος Sonny (Pacino) οδηγείται έξω από την τράπεζα για να διαπραγματευτεί με τους αστυνομικούς που την έχουν περικυκλώσει και αρχίζει να φωνάζει "Attica Attica", αναφερόμενος στην εξέγερση της ομώνυμης φυλακής όπου έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι, με το πλήθος να τον επευφημεί.



...And Justice for All (1979)

Στην τέταρτη συνεχόμενη ερμηνεία του που κέρδισε μία οσκαρική υποψηφιότητα, ο Pacino έχασε από τον Dustin Hoffman και τον ρόλο του στην ταινία "Kramer vs Kramer", ένα ρόλο που ο Pacino είχε απορρίψει.

Το δικαστικό δράμα πάντως υμνήθηκε από τους κριτικούς και αγαπήθηκε από το κοινό. Ο τρόπος που παρουσιάζει τη γραφειοκρατική εφαρμογή της δικαιοσύνης και τον αντίκτυπο που έχει στις ζωές των ανθρώπων, ανθρώπων που στα γρανάζια της κρατικής μηχανής δεν αποτελούν παρά σκουπίδια που παρεμποδίζουν τη λειτουργία της, προβλημάτισε και προβληματίζει πολλούς.

Επική σκηνή: "You're out of order! You're out of order! The whole trial's out of order!"



Scarface (1983)

Από τους πιο εμβληματικούς ρόλους στην ιστορία του κινηματογράφου, ο Tony Montana, ή αλλιώς Σημαδεμένος είναι η προσωποποίηση της αναπόφευκτης κατάρρευσης και παρακμής που προκαλεί η υπέρμετρη απληστία.

Η ταινία που αφηγείται την άνοδο και την πτώση ενός αδίστακτου gangster, όχι μόνο θεωρείται από τις πιο επιδραστικές στο χώρο του κινηματογράφου, αλλά άφησε πίσω της μια κληρονομιά που επηρέασε το σύνολο της ποπ κουλτούρας.

Επική σκηνή: Το τέλος, όπου λίγα λεπτά πριν από τον βίαιο θάνατό του, ο Tony εξαπολύει μία αιμοσταγή επίθεση εναντίον των εχθρών του, που έχουν εισβάλλει στο σπίτι του. Αξέχαστος και ο παραληρηματικός μονόλογός του σε εστιατόριο, όπου αναλύει πως η κοινωνία χρειάζεται ανθρώπους σαν αυτόν, ώστε να επιρρίπτει ευθύνες και να διαχωρίζει καλούς και κακούς.

So say goodnight to the Bad Guy...



Scent of a Woman (1992)

Επιτέλους η στιγμή του Oscar για τον Pacino. Μετά από πολλές μεγαλειώδεις ερμηνείες, η Ακαδημία αποφάσισε τελικά να τον τιμήσει με το βραβείο της. Γλυκιά ταινία και ένας πιο ανθρώπινος Pacino, στο ρόλο ενός τυφλού αντισυνταγματάρχη που ψάχνει ένα ερέθισμα για να συνεχίσει τη μίζερη ζωή του.

Επική σκηνή: Στην ακρόαση, όπου υπερασπίζεται με στοργικό και συγκινητικό τρόπο τον προστατευόμενό του, Chris O'Donnell και αναγκάζει ολόκληρη ακαδημαϊκή κοινότητα να αναθεωρήσει τις φαύλες πρακτικές της. Και η σκηνή του ταγκό φυσικά...



Carlito's Way (1993)

Στα γνωστά του λημέρια ο Al, υποδυόμενος ξανά έναν άνθρωπο του υποκόσμου, ο οποίος όμως, μετά την απελευθέρωσή του, προσπαθεί να αφήσει πίσω του το αιματοβαμμένο παρελθόν του και να ζήσει μία τίμια ζωή. Φυσικά οι λογαριασμοί που είχε αφήσει ανοιχτούς δεν θα του επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Επική σκηνή: Το τέλος είναι αρκετά μελαγχολικό και συνάμα όμορφο. Περισσότερες λεπτομέρειες θα είναι spoiler.



The Devil's Advocate (1997)

Μετά από άπειρες ενσαρκώσεις εγκληματιών και gangsters είχε έρθει ο καιρός να υποδυθεί και ο Al, τη διασημότερη αρχετυπική αναφορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το Διάβολο. Ιδιαίτερα πειστικός ο Pacino με σαρδόνιο χαμόγελο που σου παγώνει το αίμα και σε κάνει να αναρωτιέσαι "βρε μπας;"

Επική σκηνή: Το τέλος, όπου ο Pacino σαν Άρχοντας του Σκότους προσπαθεί να πείσει τα δύο παιδιά του να δημιουργήσουν τον Αντίχριστο! Σουρεαλιστικές καταστάσεις και ένας ανατριχιαστικός Pacino.

"Vanity. Definitely my favorite sin."




Ταινίες που "κόπηκαν" από τη λίστα αλλά που έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας: Donnie Brasco, Scarecow, The Godfather Part III, Frankie and Johnny, Glengarry Glen Ross, Dick Tracy, The Insider.

Δεν υπάρχουν σχόλια: