Κυριακή 27 Μαΐου 2012

10 ΑΠ`ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 

GENERAL

«Ο Γαστρονομικός Οδηγός Κάθε Κοσμογυρισμένου Ταξιδευτή». Έτσι ονομάζει το Υπουργείο την παρακάτω λίστα με κάποια, ίσως και τα καλύτερα εστιατόρια του Κόσμο! Κάντε μαζί μας το γύρο του κόσμου σ’ αυτά τα εκλεπτυσμένα και μοδάτα στέκια. Η σειρά που τα παρουσιάζουμε είναι τυχαία, σίγουρα πάντως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι βρίσκονται σε αυτή τη λίστα.

“Aragawa”, Τόκυο – Ιαπωνία

AragawaΕίστε διατεθειμένοι να ταξιδέψετε στις 4 γωνιές της γης για ένα υπέροχο πιάτο με βοδινό, που λιώνει στο στόμα; Πολλοί γευσιγνώστες απ’ όλο τον κόσμο συρρέουν στην Aragawa για να δοκιμάσουν το πασίγνωστο πιάτο με την υπογραφή του σεφ του εστιατορίου. Με την πρώτη ματιά, δύσκολα θα πίστευε κανείς ότι αυτό το… ακαθόριστης όψης εστιατόριο σερβίρει μία από τις πιο διάσημες μπριζόλες του κόσμου, τη μοσχαρίσια μπριζόλα ‘Κόμπε’…! Η αγελάδα ‘Γουαγκ – Γιου’ βρίσκεται σε μία και μόνη φάρμα, τρέφεται με σάκε από τα χέρια αυτών που τη φροντίζουν, και κάθε μέρα της κάνουν κι ένα μασάζ έτσι ώστε το κρέας της να γίνει ένα από τα πιο χυμώδη και λαχταριστά πιάτα με κρέας σε όλο τον κόσμο! Τα συνοδευτικά αυτού του πιάτου είναι μόνο πιπέρι και μουστάρδα, κάθε τι άλλο απαγορεύεται ρητά! Η χρέωση είναι τσουχτερή, περίπου 400 ευρώ το άτομο, μα όλοι όσοι έχουν απολαύσει το αυθεντικό ‘Κόμπε’ από το “Aragawa”, θα σας πουν ότι είναι «λουκούμι»… εεε… συγνώμη, «θεϊκό»…

Tetsuya’s Restaurant” – Σύδνεϋ, Αυστραλία

tetsuyasΩς Ιάπωνας μετανάστης στην Αυστραλία, ο Tetsuya Wakuda έχει το πιο hot στέκι σε όλο το Σύδνεϋ. Το “Tetsuya’s Restaurant” σερβίρει ένα ολοκληρωμένο γεύμα που αποτελείται από 10 πιάτα και κοστίζει περίπου 140 ευρώ το άτομο (χωρίς το κρασί). O Tetsuya χρησιμοποιεί την παραδοσιακή Γαλλική τεχνική προετοιμασίας φαγητού, με ψήγματα Ιαπωνικής έμπνευσης. Κάνοντας… παιχνίδια και πειραματισμούς με τις γεύσεις, το μενού του εστιατορίου αλλάζει συχνά, ενσωματώνοντας πάντα το στοιχείο της έκπληξης! Το πιο διάσημο πιάτο (κονφί αλμυρής πέστροφας Πετούνα Τασμανίας  με φύκια, ραπανάκι και μάραθο) είναι σχεδόν πάντα στον κατάλογο, κι έτσι οι λάτρεις του σπανίως απογοητεύονται…! Η εκπληκτική επιλογή από γλυκά που απλά… «δεν υπάρχουν» (όπως το μπαβαρουάζ με ροκφόρ και παγωτό σαμπάνιας) αποτελεί το πιο απίθανο «κλείσιμο» σ’ αυτό το ακριβό, αλλά πεντανόστιμο εστιατόριο…!

El Bulli” – Κόστα Μπράβα, Ισπανία. UPDATE: ΤΟ EL BULLI ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΤΙΣ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ 2014, ΣΑΝ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

ElBulliΑυτό το χαριτωμένο – κι επίσης… «παιχνιδιάρικο» με τις γεύσεις – εστιατόριο βρίσκεται στην Καταλωνία. Βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin, σερβίρει ένα ολοκληρωμένο γεύμα που αποτελείται από 30 πιάτα, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια εμπειρία ζωής για κάποιον… σκληροπυρηνικό καλοφαγά! Προσέξτε όμως: Λειτουργεί από τον Απρίλη μέχρι το Σεπτέμβρη, και όλες οι κρατήσεις γίνονται σε μία μόλις – πολύ φορτωμένη! – μέρα του προηγούμενου Οκτώβρη! Τα πιάτα είναι τουλάχιστον εξωτικά και πλούσια σε γεύση, και φυσικά είναι ακριβά, αφού κοστίζουν περίπου 215 ευρώ το άτομο. Διαλέξτε το κατάλληλο κρασί για να συνοδεύσετε τα πιάτα σας και θα βρεθείτε σε… γαστρονομικό Παράδεισο! Κι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αφού το “El Bulli” έχει ψηφιστεί για δύο συνεχόμενες χρονιές ως «το καλύτερο εστιατόριο παγκοσμίως», μια διάκριση που είχε λάβει για τελευταία φορά το 2002!

“The French Laundry” – Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια.

french_laundryΟι Γάλλοι είχαν ανέκαθεν μία εξαιρετικά στενή σχέση με το γκουρμέ φαγητό και την έννοια του «εκλεπτυσμένου δείπνου». Το φαγητό στη Γαλλία είναι μια πραγματική μορφή τέχνης, κι αυτό το υπέροχο εστιατόριο έχει … αναβαθμίσει αυτήν την τέχνη σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το μάλλον γουστόζικο όνομα προέρχεται από το γεγονός ότι σ’ αυτό το ρουστίκ διώροφο κτίριο που είναι φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο, στεγάζονταν παλαιότερα κάποια Δημόσια Πλυντήρια – Στεγνωτήρια. Το γεύμα, που ολοκληρωμένο αποτελείται από εννιά πιάτα, υπάρχει και σε χορτοφαγική εκδοχή και συνοδεύεται από μία εκπληκτική συλλογή κρασιών. Μια εμπειρία, που η γεύση σας θα λαχταρά ξανά και ξανά…!

“Masa”, Νέα Υόρκη.

masa_courtesy_of_new_york_magazineΤην πιο ακριβή… «εμπειρία δείπνου» σε ολόκληρο το Μανχάτταν θα την απολαύσετε εδώ, στο Masa, σ’ αυτήν την εκπληκτική «φωλιά του sushi», μαζί με άλλους πελάτες, εκλεκτούς και πιστούς. Το δείπνο (που αποτελείται από 25 πιάτα) σ’ ένα χώρο εστίασης με 26 θέσεις έχει «κλείσει» σε μία σταθερή τιμή γύρω στα 290 ευρώ – χωρίς κρασί. Γιατί;  Ίσως γιατί τα ψάρια και τα όστρακα έρχονται αεροπορικώς ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ από το Τόκυο. Ευχόμαστε να έχετε κάποιο δίωρο ελεύθερο, γιατί τόσος περίπου είναι ο χρόνος που θα χρειαστείτε για να… «μυηθείτε» στην ιεροτελεστία ενός ολοκληρωμένου δείπνου με sushi σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα,  όμοια με αυτή ενός ναού Shinto.

Arpege” – Παρίσι, Γαλλία.

APREGEΕδώ έχουμε ένα Γαλλικό Εστιατόριο τριών αστέρων στην καρδιά του Παρισιού, στο οποίο θα μπορέσετε να γευτείτε την εμπειρία της πραγματικής Γαλλικής κουζίνας…! Ο ιδιοκτήτης και  σεφ  Αλέν Πασάρ είναι ένα πρόσωπο μυθικό στους μαγειρικούς κύκλους, και αυτό που σίγουρα θα διαπιστώσετε είναι ότι μπορεί να κάνει θαύματα με τα λαχανικά! Το φαγητό όχι μόνο έχει υπέροχη γεύση, αλλά έχει και πολύ… σικάτη όψη…! Άλλωστε, αυτό σημαίνει Γαλλία…! Επειδή όμως πρέπει να δώσουμε πολλή προσοχή σε μία ακόμα εμμονή (των Γαλλίδων, κυρίως…!), το χορτοφαγικό μενού προσέχει… τη σιλουέτα και τις θερμίδες! Μακάρι όμως να πρόσεχε και το πορτοφόλι σας…! Το υποχρεωτικό γεύμα που αποτελείται από εννιά πιάτα, ανέρχεται περίπου στα 360 ευρώ, αλλά αξίζει να σημειώσουμε ότι τα φρέσκα λαχανικά προέρχονται από τον βιολογικό κήπο του Πασάρ, στο Sarthe, που βρίσκεται 242 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Παρισιού.

Gordon Ramsay” – Λονδίνο, Αγγλία.

gordon-ramsay-us-restaurant-12-6-2006Πριν σας πούμε ο,τιδήποτε αφορά το συγκεκριμένο εστιατόριο, να σας υπενθυμίσουμε ότι ο κύριος Gordon Ramsay και η εκπομπή που παρουσιάζει στη βρετανική τηλεόραση με τίτλο “Kitchen Nightmares”, έγινε η αφορμή να αποκτήσουμε κι εμείς τον… εθνικό τηλεοπτικό μας μάγειρα, τον Έκτορα Μποτρίνι, μ’ ένα πανομοιότυπο concept από τη συχνότητα του Alpha που έχει τίτλο –τί άλλο; – «Εφιάλτης στην Κουζίνα»…!

Αν λοιπόν σχεδιάζετε να φάτε στο επώνυμο εστιατόριο του κυρίου Gordon Ramsay, κανονίστε να κάνετε την κράτησή σας τουλάχιστον δύο μήνες πριν…! Αγαπημένο στέκι για τους λάτρεις της αποκλειστικότητας καθώς και της έννοιας «εκλεπτυσμένο δείπνο», με 13 τραπέζια να το κοσμούν, σερβίρει νοστιμιές όπως περιστέρι με φουαγκρά και αρνί Κορνουάλλης, ή σκαλοπίνια πανέ με χταπόδι και σως παρμεζάνας, ή ακόμα και στήθος πάπιας ψητό με γογγύλι και μέλι. Το γεύμα σας εδώ θα σας κοστίσει γύρω στα 150 ευρώ το άτομο, χωρίς τα παρελκόμενά του…! Μία γευστική εμπειρία που δε θα ξεχάσετε εύκολα!

Alinea”, Σικάγο – Ιλινόις.

ALINEAΟ Γκραντ Αχάτζ, σεφ και ιδιοκτήτης αυτού του εστιατορίου Α’ κατηγορίας, παρομοιάζει το μενού που ετοιμάζει (το οποίο αποτελείται από 24 πιάτα και κοστίζει 142 ευρώ) σαν ένα «ταξίδι στη γεύση». Φυσικά υπάρχει και μικρότερη εκδοχή του συγκεκριμένου μενού, η οποία περιλαμβάνει ακριβώς τα μισά πιάτα και κοστίζει γύρω στα 100 ευρώ, αλλά αφού θα πάμε που θα πάμε εκεί, γιατί να τσιγκουνευτούμε και να συμβιβαστούμε με κάτι λιγότερο; Η λίστα των κρασιών ξεκινά από 30 ευρώ, και η «Έκρηξη  Μαύρης Τρούφας» ως επιδόρπιο είναι σίγουρο ότι θα… σας στείλει!

“L’Atelier” του Joel Robuchon, Λας Βέγκας.

Ένα από τα πιο ακριβά εστιατόρια σ’ ένα από τα πιο ακριβά ξενοδοχεία…! Όσο σίγουροι είστε ότι λατρεύετε τα σιφόν σοκολάτας – μέντας, άλλο τόσο σίγουροι μπορείτε να είστε για το ότι βρίσκεστε σε υπερπολυτελές περιβάλλον…! Στο «Ατελιέ» της Έπαυλης του ξενοδοχείου «MGM Grand» θα πληρώσετε περίπου 265 ευρώ για να απολαύσετε το διάσημο μενού που αποτελείται από 16 πιάτα. Πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το Περιστέρι με Λάχανο και Φουαγκρά, το Καρπάτσιο Αστακού με Αρωματικά Βότανα, και τη θεϊκή γεύση του Πουρέ Πατάτας. Τα κρασιά δεν είναι καθόλου φτηνά, αλλά με ένα μενού σαν του Joel, η αλήθεια είναι πως δεν το περιμέναμε κιόλας…!

La Pergola”, Ρώμη – Ιταλία.

Το εν λόγω εστιατόριο στην ταράτσα του «Καβαλιέρι Χίλτον» της Ρώμης, τυχαίνει να είναι το μόνο που έχει βραβευθεί με τρία αστέρια Michelin στην Ιταλική Πρωτεύουσα και να βρίσκεται στο μόνο ξενοδοχείο τριών αστέρων σε όλη τη χώρα. Η πολυτελής τραπεζαρία του προσφέρει μια θέα της Αιώνιας Πόλης που κόβει κυριολεκτικά την ανάσα, και το καλοκαίρι μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας στη φρεσκάδα του υπαίθρου, στη βεράντα του. Το Μεσογειακό Μενού του σεφ Χάινζ Μπεκ αποτελείται από εννιά πιάτα, ανέρχεται περίπου στα 210 ευρώ και προσφέρει λιχουδιές όπως συκώτι Πάπιας και Περιστεριού με ανθό Βερρόης, καθώς και άλλα εξωτικά πιάτα όπως ψητό αρνάκι σε ελαφρύ φύλλο σφολιάτας με φρέσκο μελιτζανάκι. Εκστασιαστήκατε; Κι εμείς! Στα σίγουρα!

Αν ήδη λοιπόν σας τρέχουν τα σάλια, είναι ώρα να κάνετε κάποια κράτηση και να αρχίσετε κάποια δίαιτα για να μπορείτε να απολαύσετε… μέχρι σκασμού(!) τις νοστιμότατες γεύσεις που ο Κόσμος μπορεί να προσφέρει…!

Στην Υγειά σας και Καλή σας Όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: