Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

1 ΣΤΟΥΣ 3 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΣ

Τα PandaLabs, τα anti-malware εργαστήρια της Panda Security, ανακοίνωσαν την τριμηνιαία έκθεσή τους για το Q2, αναλύοντας τα γεγονότα που αφορούν στην ασφάλεια υπολογιστών από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2012.

Ο μέσος αριθμός των μολυσμένων υπολογιστών σε όλο τον κόσμο ανέρχεται σε 31,63%, σχεδόν τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες πάνω, σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία Συλλογικής Νοημοσύνης της Panda Security.

Η Νότια Κορέα βρίσκεται πρώτη στην κατάταξη με 57,30% μολυσμένα PCs, για πρώτη φορά, με αύξηση κατά σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο. Ακολουθεί η Κίνα στη δεύτερη θέση (51,94%) και οι Ταϊβάν και Βολιβία στην 3η και 4η θέση αντίστοιχα.

Ο κατάλογος με τις λιγότερο μολυσμένες χώρες κυριαρχείται από τις ευρωπαϊκές χώρες, με μόνη εξαίρεση την Ουρουγουάη. Η κορυφαία σε κατάταξη χώρα είναι η Ελβετία με μόλις 18,40% μολυσμένα PCs, ακολουθούμενη από τη Σουηδία (19,07%). Στη συνέχεια συναντάμε τις Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη,  Γερμανία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Ουγγαρία με τις λιγότερες μολύνσεις κακόβουλου λογισμικού.

Ο Luis Corrons, τεχνικός διευθυντής των PandaLabs, αναφέρει: "Ο κατάλογος των λιγότερο μολυσμένων χωρών κυριαρχείται από μερικές από τις πιο τεχνολογικά προηγμένες χώρες του κόσμου, με μόνη εξαίρεση τη Νότια Κορέα. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αυτά τα αποτελέσματα, φαίνεται να υπάρχει μια σαφής σύνδεση μεταξύ της τεχνολογικής ανάπτυξης και τα ποσοστά μόλυνσης από malware".

Στατιστικά malware

Τα Trojans συνεχίζουν να αποτελούν την νούμερο ένα αιτία για τις περισσότερες από τις νέες απειλές που δημιούργησε αυτό το τρίμηνο (78,92%). Τα Worms βρίσκονται στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 10,78% ενώ ακολουθούν οι ιοί με 7,44%. Η τελευταία θέση είχε καταληφθεί από τα adware και spyware με ποσοστό 2,69%.

Είναι ενδιαφέρον, ότι οι ιοί παρουσιάζουν παρακμή, αφού παρουσιάζεται μετάβαση από τη δεύτερη θέση στην ετήσια έκθεση του 2011 (14,24%) στην τρίτη θέση (7,44%) αυτό το τρίμηνο. Τα Worms διατήρησαν τη δεύτερη θέση τους, με αύξηση του ποσοστού τους από 9,30% το τελευταίο τρίμηνο σε σχεδόν 11% αυτό το τρίμηνο.

Όσον αφορά στον αριθμό των μολύνσεων που προκαλούνται από κάθε κατηγορία malware, τα Trojans είναι και πάλι στην κορυφή της κατάταξης, αντιπροσωπεύοντας τις περισσότερες μολύνσεις σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο (76,18% σε σύγκριση με το 66,30%). Οι ιοί ήρθαν δεύτεροι (7,82%), ακολουθούμενοι από τα Worms (6,69%).

"Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι τα Worms έχουν προκαλέσει μόλις το 6% των μολύνσεων, παρόλο που αντιστοιχούν στο 11% όλων των νέων malware", προσθέτει ο Corrons. "Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι μαζικές επιδημίες από worms, αποτελούν πλέον παρελθόν και έχουν αντικατασταθεί από μια αυξανόμενη επίθεση από Trojans για τραπεζικά δεδομένα, όπως τον ιό της Αστυνομίας" του οποίου εμφανίστηκε νέα παραλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: